Hae tästä blogista

perjantai 31. lokakuuta 2014

Moduulitoteutus 8-16

Elikkäs, elikkäs... Meille otettiin, (tai ilmeisesti olisi jo pitänyt ottaa) käyttöömme uusi moduulitoteutus tai opetusohjelma nimeltään ''8-16''. Moduulitoteutuksen ideana on ilmeisestikkin järjestää opiskeliaryhmille täyden työviikon verran (40 h) ''opetushetkiä'' (oppitunteja), joista oppilaat saavat palautetta ja opastusta. Oppimishetkissä tulisi olla suora kytkentä tulevaan ammattiin. Eli opettajien tulisi tehdä kouluviikosta jonkinlainen viikkosuunnitelma ja sopia viikon teema. Tämän jälkeen se kerrotaan oppilaille, jonka jälkeen opettajat antavat tehtäviä viikon teemaan liittyen. Oppilaitten tulisi tehdä tehtävät opiskelijaryhmissä. Tarkoituksena olisi huomioida sitä, että kukin oppilas oppii omalla tavallaan omien kokemustensa, tekemänsä työn ja ajattelun kautta. Tämä olisi yksi tapa aktivoida oppimista ja edistää oppilaan kiinnostusta ja innostusta oppimiseen.

Uusi moduulitoteutus korvaisi KOKONAAN ''vanhat'' perinteiset oppitunnit, jossa opettaja opettaa luokan edessä. Eli toisin sanoen opettajien tehtävä olisi vain nopeasti selittää tehtävissä käytävä aihe ja antaa sen jälkeen oppilaiden oppia itse ''omalla tavallaan'' eli ryhmätöissä opetettava asia. Opetusohjelman on luonut ilmeisesti joku ylemmän tason opetushallitus.

Olisihan tämä opetusohjelma ihan käytännöllinen, kun oppilailla olisi jonkinlainen POHJA kaikkiin tehtävissä käytäviin oppiaineisiin, mutta SERIOUSLY GUYS??? ENSIMMÄISENÄ OPISKELUVUOTENA??? Luokkamme oppilaista useammat ovat tulleet ammattikoulusta, jossa ei todellakaan ollu käyty esimerkiksi niin ''yksinkertaista'' asiaa kuin toisen asteen yhtälö. Ja uskon, ettei KUKAAN luokastamme ole ennen käyttänyt AutoCAD-mallinnusohjelmaa. Millä ihmeellä kykenisimme näillä pohjilla tekemään tetäviä mistään aineesta? Se vaatisi jatkuvaa opettajan ohjausta kaikille oppilaille ja siinä vaiheessa olisi vain järkevää käydä aihe läpi perinpohjaisesti kaikkien oppilaiden kanssa. Opettajan opetus on ehdottoman tärkeää, varsinkin meille erittäin keskeisissä aineissa, kuten matematiikka, fysiikka ja erinäisten mallinnusohjemien käyttämisessä. Onneksi kuitenkin ainoa aihe, jossa tämä opetusohjelma on käytössä, on matematiikka, joka onkin ainoa aine, jossa luokkamme oppilailla on vaikeuksia. Kyllä oikein harmittaa, että valitsin ammattikorkeakoulun jatko-opiskelupaikakseni, kun nyt saan kuulla, että ei täällä mitään opetusta ole ollenkaan.

Seuraava ristiriita opetussuunnitelmassa on tuo ryhmätyöskentely, jonka pitäisi edistää oppilaan kiinnostusta ja innostusta oppimiseen. Jos sinulla ei ole kiinnostusta tai innostusta oppimiseen ryhmässä, niin et tee tietenkään yhtään mitään, sillä muut ryhmän jäsenet kuitenkin saavat jotain aikaiseksi. Sitten keräät vain ''pisteet'' työstä, josta et ole tehnyt itse yhtään mitään. Itselläni on ainakin henkilökohtaisia kokemuksia siitä, että olen tehnyt ryhmätyötä ryhmässä, jossa muita ei kiinnostanut ryhmätyön tekeminen yhtään ja jouduin tekemään koko työn yksin. Ja saatiin vielä oikein kehua palautuksen jälkeen, että ''olipas erittäin hyvin tehty''. Ja eikö se nyt ole ihan oppilaan oma asia onko kiinnostunut opetuksesta vai ei? Kaikki ovat kuitenkin HAKENEET tähän koulutusohjelmaan, niin luulisi opiskelun kiinnostavan. Jos ei kuitenkaan kiinnosta, ei se mielestäni pitäisi koulua kiinnostaa pätkän vertaa. Kai nyt kokeita silti vielä järjestetään?

Tässä vaiheessa koulutusta tämä moduulimalli tarkoittaa lähinnä itseopiskelua. Kaikille ei ole todellakaan helppoa opiskella itsenäisesi esim. matematiikan laskukaavoja, kun pohjakin on niin huono. Tämä on jo huomattu, miten huonosti opetusohjelma toimii juurikin matematiikassa: opettaja näyttää esimerkkinä muutaman erittäin helpon tehtävän siitä mitä seuraava aihe käsittelee ja antaa kotitehtävät. Ei minkäänlaista selitystä laskukaavoista tai yms. Ja kaikkihan on aivan pihalla. Opastuksena tulee ohje: lukekaa kirjasta tai kysykää toisilta oppilailta. Kirjan lukeminen on yhtä hepreaa, joten muilta oppilailta apua kysyminen on välttämätöntä, ainakin minun tilanteessani. Eli osaavat oppilaat joutuvat tekemään opettajan työn. Mielestäni oppilaan vastuussa ei voi olla toisten oppilaiden opetus, mutta opettaja on näin neuvonut. Ajattelin aluksi myös, että tässävaiheessa opiskelua, jossa meillä ei ole vielä ryhmätyöskentelyä, voisin aivan hyvin tehdä tehtäviä myös kotona, mutta eihän sekään käy. Perse on oltava penkissä luokassa klo 8.00-16.00, vaikka oletkin jo tehnyt tehtävät kunniollisesti, sillä niitä annetaan lisää.

Yhteen vetona siis: opettajat pyörähtävät luokassa jakamassa tehtävät ja oppilaat tekevät ne, jos he eivät osaa se vain tarkoittaa etteivät he ole tarpeeksi kiinnostuneita oppimiseen. Opetusohjelmaa voisi kokeilla käytännössä vasta toisen tai jopa vasta kolmannen vuosikurssin opiskelijoille, jotka ovat jo mahdollisesti käyneet kaikki tärkeät perusasiat. Myös uuden aiheen ''opetuksessa'' tulisi käyttää tosiaankin tätä vanhaa opetustyyliä, jotta kaikki oppilaat sisäistäisivät aiheen. Mitä virkaa enään opettajilla muuten olisi?

Jos tässä on kyse ammattikorkeakoulujen leikkauksista, niin pieni vinkki valtiolle: Eikö korkea kouluttuneisuus ja korkealaatuinen opetus ole juurikin Suomen vahvuuksia? Ehkä kannattaisi tehdä leikkauksia jostain muusta kohteesta, kun sieltä josta olisi tulossa valtiolle lisää hyvätuloisia veronmaksajia? Vähentäkää vaikka hieman niitä maahanmuuttajien määrää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti