Hae tästä blogista

perjantai 31. lokakuuta 2014

Moduulitoteutus 8-16

Elikkäs, elikkäs... Meille otettiin, (tai ilmeisesti olisi jo pitänyt ottaa) käyttöömme uusi moduulitoteutus tai opetusohjelma nimeltään ''8-16''. Moduulitoteutuksen ideana on ilmeisestikkin järjestää opiskeliaryhmille täyden työviikon verran (40 h) ''opetushetkiä'' (oppitunteja), joista oppilaat saavat palautetta ja opastusta. Oppimishetkissä tulisi olla suora kytkentä tulevaan ammattiin. Eli opettajien tulisi tehdä kouluviikosta jonkinlainen viikkosuunnitelma ja sopia viikon teema. Tämän jälkeen se kerrotaan oppilaille, jonka jälkeen opettajat antavat tehtäviä viikon teemaan liittyen. Oppilaitten tulisi tehdä tehtävät opiskelijaryhmissä. Tarkoituksena olisi huomioida sitä, että kukin oppilas oppii omalla tavallaan omien kokemustensa, tekemänsä työn ja ajattelun kautta. Tämä olisi yksi tapa aktivoida oppimista ja edistää oppilaan kiinnostusta ja innostusta oppimiseen.

Uusi moduulitoteutus korvaisi KOKONAAN ''vanhat'' perinteiset oppitunnit, jossa opettaja opettaa luokan edessä. Eli toisin sanoen opettajien tehtävä olisi vain nopeasti selittää tehtävissä käytävä aihe ja antaa sen jälkeen oppilaiden oppia itse ''omalla tavallaan'' eli ryhmätöissä opetettava asia. Opetusohjelman on luonut ilmeisesti joku ylemmän tason opetushallitus.

Olisihan tämä opetusohjelma ihan käytännöllinen, kun oppilailla olisi jonkinlainen POHJA kaikkiin tehtävissä käytäviin oppiaineisiin, mutta SERIOUSLY GUYS??? ENSIMMÄISENÄ OPISKELUVUOTENA??? Luokkamme oppilaista useammat ovat tulleet ammattikoulusta, jossa ei todellakaan ollu käyty esimerkiksi niin ''yksinkertaista'' asiaa kuin toisen asteen yhtälö. Ja uskon, ettei KUKAAN luokastamme ole ennen käyttänyt AutoCAD-mallinnusohjelmaa. Millä ihmeellä kykenisimme näillä pohjilla tekemään tetäviä mistään aineesta? Se vaatisi jatkuvaa opettajan ohjausta kaikille oppilaille ja siinä vaiheessa olisi vain järkevää käydä aihe läpi perinpohjaisesti kaikkien oppilaiden kanssa. Opettajan opetus on ehdottoman tärkeää, varsinkin meille erittäin keskeisissä aineissa, kuten matematiikka, fysiikka ja erinäisten mallinnusohjemien käyttämisessä. Onneksi kuitenkin ainoa aihe, jossa tämä opetusohjelma on käytössä, on matematiikka, joka onkin ainoa aine, jossa luokkamme oppilailla on vaikeuksia. Kyllä oikein harmittaa, että valitsin ammattikorkeakoulun jatko-opiskelupaikakseni, kun nyt saan kuulla, että ei täällä mitään opetusta ole ollenkaan.

Seuraava ristiriita opetussuunnitelmassa on tuo ryhmätyöskentely, jonka pitäisi edistää oppilaan kiinnostusta ja innostusta oppimiseen. Jos sinulla ei ole kiinnostusta tai innostusta oppimiseen ryhmässä, niin et tee tietenkään yhtään mitään, sillä muut ryhmän jäsenet kuitenkin saavat jotain aikaiseksi. Sitten keräät vain ''pisteet'' työstä, josta et ole tehnyt itse yhtään mitään. Itselläni on ainakin henkilökohtaisia kokemuksia siitä, että olen tehnyt ryhmätyötä ryhmässä, jossa muita ei kiinnostanut ryhmätyön tekeminen yhtään ja jouduin tekemään koko työn yksin. Ja saatiin vielä oikein kehua palautuksen jälkeen, että ''olipas erittäin hyvin tehty''. Ja eikö se nyt ole ihan oppilaan oma asia onko kiinnostunut opetuksesta vai ei? Kaikki ovat kuitenkin HAKENEET tähän koulutusohjelmaan, niin luulisi opiskelun kiinnostavan. Jos ei kuitenkaan kiinnosta, ei se mielestäni pitäisi koulua kiinnostaa pätkän vertaa. Kai nyt kokeita silti vielä järjestetään?

Tässä vaiheessa koulutusta tämä moduulimalli tarkoittaa lähinnä itseopiskelua. Kaikille ei ole todellakaan helppoa opiskella itsenäisesi esim. matematiikan laskukaavoja, kun pohjakin on niin huono. Tämä on jo huomattu, miten huonosti opetusohjelma toimii juurikin matematiikassa: opettaja näyttää esimerkkinä muutaman erittäin helpon tehtävän siitä mitä seuraava aihe käsittelee ja antaa kotitehtävät. Ei minkäänlaista selitystä laskukaavoista tai yms. Ja kaikkihan on aivan pihalla. Opastuksena tulee ohje: lukekaa kirjasta tai kysykää toisilta oppilailta. Kirjan lukeminen on yhtä hepreaa, joten muilta oppilailta apua kysyminen on välttämätöntä, ainakin minun tilanteessani. Eli osaavat oppilaat joutuvat tekemään opettajan työn. Mielestäni oppilaan vastuussa ei voi olla toisten oppilaiden opetus, mutta opettaja on näin neuvonut. Ajattelin aluksi myös, että tässävaiheessa opiskelua, jossa meillä ei ole vielä ryhmätyöskentelyä, voisin aivan hyvin tehdä tehtäviä myös kotona, mutta eihän sekään käy. Perse on oltava penkissä luokassa klo 8.00-16.00, vaikka oletkin jo tehnyt tehtävät kunniollisesti, sillä niitä annetaan lisää.

Yhteen vetona siis: opettajat pyörähtävät luokassa jakamassa tehtävät ja oppilaat tekevät ne, jos he eivät osaa se vain tarkoittaa etteivät he ole tarpeeksi kiinnostuneita oppimiseen. Opetusohjelmaa voisi kokeilla käytännössä vasta toisen tai jopa vasta kolmannen vuosikurssin opiskelijoille, jotka ovat jo mahdollisesti käyneet kaikki tärkeät perusasiat. Myös uuden aiheen ''opetuksessa'' tulisi käyttää tosiaankin tätä vanhaa opetustyyliä, jotta kaikki oppilaat sisäistäisivät aiheen. Mitä virkaa enään opettajilla muuten olisi?

Jos tässä on kyse ammattikorkeakoulujen leikkauksista, niin pieni vinkki valtiolle: Eikö korkea kouluttuneisuus ja korkealaatuinen opetus ole juurikin Suomen vahvuuksia? Ehkä kannattaisi tehdä leikkauksia jostain muusta kohteesta, kun sieltä josta olisi tulossa valtiolle lisää hyvätuloisia veronmaksajia? Vähentäkää vaikka hieman niitä maahanmuuttajien määrää!

torstai 23. lokakuuta 2014

Syysloman aikaansaannokset

Meillä alkoi syysloma 20.10. ja päätin käyttää viikon loman johonkin hyödylliseen, eli olohuoneeni seinien maalaamiseen. Sain asunnon vuokranantajalta kaikki maalaamiseen tarvittavat välineet, joten työlle ei tullut yhtään kustannuksia omasta pussistani. :)

Lähtökohta
Aikaisemmin huoneen seiniä koristi omasta mielestäni järkyttävän näköinen tapetti, tai ainakaan se ei sovi yhteen olohuoneen sisustuksen kanssa. Tapetissa oli pystysuuntaisia harmaan ja valkoisen sävyisiä raitoja, sekä kiiltäviä hopeisia raitoja. Vaikka tapetin värit olivatkin aika neutraalit, näytti seinä kuitenkin aika kirjavalta, esimerkiksi taulujen kanssa. Tapetillisia seiniä oli siis kolme, (en viitsinyt laittaa viimeisestä seinästä kuvaa, sillä samanlainen tapetti siinäkin oli). Ennen varsinaisen työn aloittamista kiinnitin suojapahvin seinien alle, ettei tulisi sotkua.


Ensimmäinen työ olikin sitten tapettien irroitus. Työhön sain vuokranantajaltani tapetinirroitukseen tarkoitettavaa Tapetinpoisto-ainetta. Raidallinen tapetti lähti seinästä niin hyvin, lastaa apuna käyttäen, että sain revittyä sen irti ilman minkäänlaista ainetta. Alempi tapettikerros oli hankalampi irroittaa ja ajattelin käyttääkkin siihen tätä Tapettipoistoa. Laitoin aineen ohjeiden mukaisesti, eli telalla runsaasti koko tapetin pinnalle. Se oli sotkuista puuhaa. Aine muistutti koostumukseltaan liimaa ja kun sitä piti laittaa runsaasti, lenteli sitä tietenkin telasta päälleni. Tapetinpoistajan levittämisen jälkeen piti odottaa noin tunti, että aine imeytyy, jonka jälkeen aloitin tapettien poistamisen. Noh, eihän se aine ihan toiminutkaan niin kuin piti, ja jouduin käyttämään sumutepulloa ja vettä lastan kanssa, että sain lopulta tapetit irti. Enpähän laittanut enään seuraavaan seinään Tapetinpoisto ainetta.

Tapetit irroitettu ja reiät paikattu
Seuraavaksi imuroin seinässä olevat reiät ja kittasin ne umpeen Remonttitasoitteella. Tasoitettavaa olisi ollut aika paljon, koska alkuperäistä betoniseinää ei oltu tasoitettu ollenkaan, mutta koska vuokranantajani sanoi, että voin tasoittaa vain isoimmat reiät, tein niin. Muutamissa isommissa reissä jouduin tekemään homman kahteen otteeseen, että reiästä tulisi mahdollisimman tasainen.


Ennen seuraavaa työvaihetta suojasin kaikki pistorasiat ja jalkalistat. Tämän jälkeen alkoi pohjamaalin maalaus. Pohjamaalia piti laittaa kaksi kerrosta, sillä alkuperäistä betoniseinää ei oltu myöskään pohjamaalattu. Eli jotta pintamaali ''pysyisi'' ja peittäisi mahdollisimman hyvin, on pohjan oltava hyvä. Käytin maalatessa telaa ja pensseliä. Käytin pensseliä tarkkuutta vaativissa kohdissa kuten katon raja, sekä ahtaissa paikoissa, kuten pistorasioisen vierustat. En suojannut katonrajaa pohjamaalia laittaessa, sillä katon värisävy oli lähes sama, kuin pohjamaalin. Odotin noin tunnin, että aikaisempi maalikerros kuivuu ja maalasin sen jälkeen toisen kerroksen.

Pohjamaalit vedetty
Pohjamaalin kuivuttua, aloitin pintamaalin laiton. Suunnittelin seinät niin, että pitkälle takaseinälle tulisi korosteväriksi harmaa maali, ja muut seinät tulisivat valkoisella. Maalaus meni muuten samalla tavalla kuin pohjamaalin maalaus, mutta harmaata väriä laittaessa, käytin katonrajassa ja seinien kulmassa maalirajaajaa. Valkoisen pintamaalin kanssa riitti yksi huolellisesti tehty kerros, mutta harmaata maalia joutui laittamaan kaksi kerrosta, ettei pohjamaali paistanut harmaan värin läpi.

Heh.
Lopputulos
Lopputulosta vielä toisesta kulmasta

Työurakka sujui hyvin, ja koko olohuoneen seinien tapetin irroittamiseen ja maalaamiseen meni aikaa kolmisen päivää. Anteeksi kuvien huonolaatuisuudesta, mutta ajatus varmaankin tulee hyvin esille. Olen itse ainakin tyytyväinen lopputulokseen :). Nyt vain huonekalut takaisin paikoilleen ja fiilistelemään uutta olohuonetta!

perjantai 3. lokakuuta 2014

FinnBuild-messut

Tänään reissattiin Helsingin Messukeskukseen Finnbuild-messuille. FinnBuild on siis rakennusalan ammattilaisille suunnattu messu, jossa on kaikkea uutta rakentamiseen (ja vähän muuhunkin) liittyvää materiaalien ja työskentelytapojen esittelyä. Koululta oltaisiin saatu bussikyyti Helsinkiin, mutta päätettiin, että on fiksumpaa matkustaa autolla, ja saatiinkin kyyti luokkalaiseltamme (kiitos siitä :D).

Deleten esittelypiste
Saavuttiin Messukeskukseen siinä klo 10 jälkeen ja aloitettiin kiertely. Ensimmäiseksi päädyttiin Deleten esittelypöytään, jossa oli esitelty erilaisia talorakenteiden haitta-aineita, mm. asbesti yms. Deleten liiketoiminta-alueita ovat siis teollisuuden ja kiinteistöjen puhdistuspalvelut, purkupalvelut ja jätteenkäsittelypalvelut. Turistiin esitteliän kanssa juurikin asbestista ja oli ihan mielenkiintoista.

Jatkettiin siitä matkaa eteenpäin ja päädyttiin insinööriliiton pisteeseen. Minulla oli jo aikaisemmin tarkoitus liittyä insinööriliittoon, mutta nyt sain vielä paremman kuvan siitä, miten liitto toimii. Liityttiin sitten koko porukka ja saatiin hienot kypäräpullonavaaja-avaimenperät (hirveä yhdyssana, mitenköhän toi pitäis oikein kirjoittaa :D). Ei ollut huono pysähdys!

Tultiin seuraavaksi johonkin työvaatteiden esittelypisteeseen (jäi merkki huomaamatta), jossa oli sellainen ympärirullaava seinäkiipeily laite, Jos pystyi kiivetä kymmenen metriä seinää pitkin, sai palkinnoksi työpipon. Pitihän sitä koittaa! Yksi luokkalaisemme koitti ensimmäiseksi onneaan, kun kiipeäminen vaikutti suhteellisen helpolta, mutta homma muuttuikin vaikeaksi kun laite kääntyi niin, että joutui melkein ikäänkuin kiipeämään ''kattotasossa''. Ei onnistunut se yritys, mutta päätin kuitenkin itsekkin koittaa. Raskasta se oli, mutta apinanraivolla voitto tuli kuitenkin kotiin! :D
 
Seinäkiipeily vehje
Seuraavaksi päädyttiin johonkin sillanrakennus kilpailuun, jossa oli tarkoitus tehdä pienoismalli siltarakennuksesta. Siltarakenteen kestävyyttä testattiin jollain ihmeen laitteella ja korkeimman tuloksen saanut siltarakenteen kasannut joukkue voittaisi 5000 euroa. Oli aika hämmästyttävää nähdä, kun sellainen pikku tikuista kasattu silta kesti noin 350 kilon painon. Muuten olisi ollut ihan mukava osallistua kilpailuun, mutta emme olleet ainoita, jotka niin ajattelivat. Jonoa oli niin paljon, että olisimme varmaankin joutuneet odottamaan muutaman tunnin, ennenkuin olisimme päässeet testaamaan omaa rakennelmaamme. Oli ihan mielenkiintoista kuitenkin katsoa muitten kyhäelmiä. Meidän vieressä tapahtumaa seuraava valokuvaaja hemmo kertoi, että kaikkien aikojen ennätys oli jotain 500 kilon luokkaa, HUH HUH!

Sillanrakennuskisa




Testailtiin lopuksi vielä kaivinkone-simulaattoria ja hiihtosimulaattoria. Alkoi kuitenkin jo vähän perjantai meininki painaa päälle ja kaljahammasta alkoi kolottamaan. Jalatkin alkoivat olla jo ihan puhki kiertelystä. Etsittiin sitten joku mukava paikka, jossa saataisiin hieman lepuuttaa koipia ja vedettyä yhdet bisset pahimpaan kaljanhimoon. Kyllä 7 euron olut maistui hyvältä ja tuli kerrankin nautittua pirtelö hitaasti ja nautiskellen :). Ruokaa ei raaskittu messualueelta ostaa, joten päätettiin lähteä takaisin Lahteenpäin ajelemaan. Käytiin sitten Lahdessa porukalla Mäkkärissä burgereilla.

Reissu oli ihan mukava, ja ainakin erilainen kuin normaali koulupäivä. Mutta nyt viimein viikonlopunviettoon! :)